تکلیف اجرای پروژه کمربند جنوبی مشهد به کجا رسید؟

  • ۵ سال قبل
  • 0

پروژه کمربند جنوبی شهر مقدس مشهد با صرف هزینه ای بالغ بر ۱۸۰میلیارد تومان و پیشرفت ۸۰درصدی از اواخر سال ۹۶ بنا به حکم دادستانی متوقف گردید .

طرح کمربند جنوبی شهر مشهد به طول ۲۷ کیلومتر و به عنوان یکی از بزرگ ترین طرح های شهری مشهد که دو مصوبه شورای همتا (شورای ترافیکی خراسان رضوی ) را نیزدارا می باشد و قرار بود با اجرای کامل آن  انتهای بولوار شهید برونسی در غرب مشهد به اتوبان باغچه در شرق مشهد متصل شود ، از آذرماه ۱۳۹۱ آغاز گردید و با پیشرفتی ۸۰درصدی تحویل شورای اسلامی پنجم شهر مشهد گردید.

اما  پس از گذشت ۵ سال از آغاز پروژه و صرف بیش از ۱۸۰ میلیارد تومان از اعتبارات شهرداری و تحقق پیشرفت ۸۲ درصدی، ۲۷ اسفند سال ۹۶ و به دنبال اعتراض فعالان محیط زیست پس از گذشت این همه سال از اجرای پروژه ،  دادستان مشهد دستور توقف این طرح را صادرکرد.

***اجرای این پروژه خلاف قانون اساسی است

فعالان محیط زیستی خراسان رضوی معتقد بودند،پروژه کمربند جنوبی بر خلاف اصل ۵۰ قانون اساسی ، سبب تخریب منابع طبیعی و نابودی کوه ها وبخش عظیمی از ارتفاعات اطراف مشهد شده است و مجریان این طرح بدون پیوست محیط زیستی و صرفا با داشتن تاییدیه شورای ترافیکی همتا اقدام به تخریب ارتفاعات کرده‌اند.

دادستان مشهد نیز پس از این اعتراضات در اسفند ۹۶ به توقف اجرای طرح حکم داد و هرگونه فعالیت برای ادامه اجرای طرح ساخت کمربند جنوبی مشهد را تخلف اعلام کرد.

*** امکان تغییر کاربری این پروژه وجود ندارد

اما قاسم تقی زاده خامسی ، شهرداروقت مشهد نظر دیگری داشت و با اشاره به هزینه های صورت گرفته در مدت ۵ سال برای اجرای این طرح گفت: این مخالفت ها باید از ابتدا مطرح می شد و هم اکنون امکان تغییر کاربری این اتوبان وجود ندارد .

اما در تازه ترین اظهار نظر ،حسین نژاد معاون شهرسازی شهرداری مشهد اخیرا اعلام کرده است که اجرای این پروژه توجیه ندارد و شما هر موقع از وسط ضرر برگردید سود کرده اید.

*** چرا در زمان مطالعات ابتدایی طرح مطالعات زیست محیطی  مورد بررسی قرار نگرفته است

اما مدیرکل اداره راه و شهرسازی خراسان رضوی در این باره اظهار داشت: در سال ۷۸ بر اساس مطالعات ترافیکی پروژه دو کمربند شمالی و جنوبی در شهر مشهد توسط شورای عالی ترافیک شهر مشهد آغاز  و در آن مقطع بر اساس مطالعاتی که انجام شد و شورای عالی ترافیک نیز انها را  تایید کرد،این پروژه ها در طرح تفضیلی جنوب آسیاقرار گرفتند .

محمد رضا اخوان عبداللهیان در ادامه افزود: مساله ای که در حال حاضر باعث توقف اجرای پروژه شده است این می باشد که در مورد مطالعات زیست محیطی طرح یک سری ابهاماتی وجود دارد که  سوال اساسی این است که اگر این طرح مشکلاتی در مورد محیط زیست دارد، چرا در زمان مطالعات ابتدایی آن ، این موارد مورد بررسی قرار نگرفته اند و طرح در آن زمان از لحاظ زیست محیطی ارزیابی نشده است.

وی با بیان اینکه  نظر کارشناسی این است که این طرح باید به کمربندی سبز و گردشگری تغییر کاربری بدهد، تصریح کرد: این موضوع ممکن است موجب محرک توسعه در اطراف شهر مشهد بشود و نه تنها موجب کاهش ترافیک نگردد بلکه باعث افزایش ترافیک در آینده نیز بشود.

*** مرجع اولیه اجرای این پروژه باید به مردم پاسخگو باشد

اخوان عبداللهیان ادامه داد: در حال حاضر باید با توجه به همه شرایط و سخنان مقام معظم رهبری در مورد اهمیت محیط زیست و اینکه به هرحال  این کمربندی از ابتدا به صورت درست و یا اشتباه مطرح شده است تصمیم گیری نهایی با رعایت حفظ حقوق مردم انجام شود. از این رو اعتقاد بر این است که شورای همتا و شورای عالی ترافیک ، باید مصوبه سال های گذشته در مورد طرح این کمربندی را لغو کنند و کمیسیون ماده ۵ نیز این طرح را تغییر کاربری بدهد . از طرفی مرجعی که اجرای این کمربند را تشخیص داده است که عمده آن به شورای عالی ترافیک بر می گردد باید در حال حاضرپاسخگو باشد که چرا آسیب شناسی زیست محیطی این طرح در ابتدا انجام نشده است. زیرا هزینه های انجام شده برای این طرح که بنا بر اطلاعات غیر رسمی بالغ بر ۱۸۰میلیارد تومان است ومربوط به بیت المال می باشد با لغو اجرای آن ضایع می شود. ازطرفی  شهرداری مشهد که کارفرمای پروژه نیز می باشد نیز در حال حاضر به این نتیجه رسیده است که اجرای پروژه باید متوقف گردد  و ادامه ان توجیه ندارد .

وی ادامه داد: باید یک تیم کارشناسی موضوع را مورد بررسی قرار دهد که چرا پروژه ای که توجیه ندارد شروع شده و این همه هزینه در باره آن انجام شده است و حتی افرادی که در این زمینه کوتاهی کرده اند مشخص و به مردم معرفی شوند. زیرا هر طرحی که می خواهد شروع شود در ابتدای مطالعات ان تمام سازمان ها و ارگان هایی که به نحوی متولی آن هستند و در اجرای ان دخالت دارند  باید نظر خودشان را اعلام کنند.

*** نظر شورای پنجم و شهرداری مشهد بر اجرای  این پروژه است

در مقابل رئیس کمیسیون حمل و نقل و ترافیک شورای اسلامی شهر مشهد در این معتقد است : نظر شورای پنجم و شهرداری مشهد بر اجرای پروژه با رعایت ملاحظات زیست محیطی است.

مجتبی بهاروند در ادامه افزود: اقای حسین نژاد، معاون شهرسازی شهرداری مشهد  معتقد است که اظهارات او گزینشی از سوی رسانه ها اعلام شده است و منظور او عدم توجیه ادامه پروژه نبوده است.

عضو شورای اسلامی شهر مشهد  با بیان اینکه به هرحال آقای حسین نژاد اگر موضوعی را نیز مطرح کرده اند نظر شخصیشان بوده است ، بیان داشت: نظر شورا و شهرداری درباره اجرای این پروژه این است که با تعامل با مجموعه دادستانی و رعایت ملاحظات زیست محیطی به طوری که اجرای پروژه کمترین اسیب را به محیط زیست وارد کند  اجرای پروژه ادامه پیدا کند، زیرا در اجرای این پروژه تاکنون هزینه هایی از بیت المال و از جیب مردم انجام شده است و قسمت عمده ای از آن آسفالت و آماده بهره برداری می باشد .

بهاروند ادامه داد: از طرفی مشاور این پروژه نیز با حضور در جلسه شورای اسلامی شهر مشهد اعلام کرده است که توافقاتی در زمینه اجرای این پروژه با دستگاه های مختلف صورت گرفته است و حداقل اجرای آن در برخی مسیرها صورت خواهد گرفت.

منبع: قدس آنلاین

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته‌های تازه