وضعیت و کم و کیف خدمات سراهای سالمندان در مشهد

  • ۴ روز قبل
  • 0

گلایه‌های یک شهروند از هزینه‌های نامتعارف دریافتی برخی مراکز نگهداری سالمندان، عدم ارائه خدمات مطلوب توان بخشی و کیفیت پایین غذا سبب می‌شود تا بازدیدی میدانی از سرا‌های سالمندان سطح شهر داشته باشیم.

مستأصل و پریشان بود. انگار برایش دنیا به آخر رسیده بود. هر دو جمله که در کلامش منعقد می‌شد سکوت می‌کرد. انگار همه سختی‌ها برایش تداعی می‌شد. هر زمان که دوباره رشته کلام از دستش خارج می‌شد این جمله را برای شروع تکرار می‌کرد: «دخترم به داد سالمندان سرا‌های سالمندان برسید.»

سپس ادامه می‌داد: مجبور بودم همسرم را به دلیل شرایط نامساعد جسمی به سرای سالمندان بسپارم. هر بار که برای دیدارش به سرای سالمندان می‌روم و بر می‌گردم، حالم دگرگون می‌شود. همسرم سرطان پروستات دارد به دلیل متاستاز کردن سرطان در بدنش، توانایی نگهداری از وی را در منزل نداشتم. به همین دلیل همسرم راهی سرای سالمندان شد تا از امکانات و دستگاه‌های آنجا استفاده کند. متأسفانه هر آنچه که به ما وعده دادند توخالی از آب در آمد.

او در ادامه بیان می‌کند: ابتدا همسرم در یک سرای سالمندان در خیابان احمدآباد مشهد اسکان داشت به دلیل دوری مسافت تا منزل و اینکه باید مدام در رفت‎وآمد می‌بودم، او را به مرکزی نزدیک محل سکونت خود در خیابان دانشگاه مشهد منتقل کردم، اما رسیدگی متولیان این مرکز با توجه به قول‌هایی که ابتدای پذیرش به ما دادند، به هیچ عنوان قابل قبول نیست.

گلایه‌های این شهروند از هزینه‌های نامتعارف دریافتی برخی مراکز نگهداری سالمندان، عدم ارائه خدمات مطلوب توان بخشی و کیفیت پایین غذای سالمند سبب می‌شود تا در سرزده امروز، بازدیدی میدانی از سرا‌های سالمندان سطح شهر داشته باشیم.

وضعیت و کم و کیف خدمات سراهای سالمندان در مشهد | تن لرزان سالمندان برای شهریه گران!

ماهیانه ۲۵ میلیون تومان کف هزینه نگهداری

مقصد اولیه ما یکی از سرا‌های سالمندان بولوار سجاد مشهد است. سرایی که به استناد توضیحات اپراتور پذیرش آن بیشترین میزان پذیرش امسال را داشته است و این عدد و ارقام نشان از کیفیت مطلوب خدمات این مرکز دارد.

وقتی شرایط پذیرش و هزینه ماهانه را از مسئول پذیرش می‌پرسم، این طور توضیح می‌دهد: نرخ پذیرش متفاوت است بسته به اینکه سالمند شما چقدر نیاز به رسیدگی داشته باشد، پوشک نیاز داشته باشد یا خیر، اعداد و ارقام دریافتی متفاوت است.

او در ادامه می‌گوید: برای پذیرش سالمندی که مستقل است و همه کارهایش را خودش انجام می‌دهد ماهانه از ۱۵ میلیون تومان محاسبه می‌شود، اما سالمندی که شرایط حادتری دارد نرخ شهریه ماهانه اش متفاوت خواهد بود.

از مسئول پذیرش در مورد هزینه یک اتاق شخصی برای سالمند سؤال می‌پرسم که بیان می‌کند: اگر اتاق خصوصی برای سالمندتان بخواهید کف شهریه از ۲۵ میلیون تومان آغاز می‌شود.

وقتی در مورد نرخ متفاوت دریافت هزینه نگهداری سالمند گلایه خود را به این متصدی پذیرش منتقل می‌کنیم می‌گوید: خانم ما با این سطح از خدمات مبلغ پایینی را دریافت می‌کنیم. در سطح شهر هستند مراکزی که به اسم ارائه سوئیت به سالمند هزینه‌های تا ۴۰ میلیون تومان دریافت می‌کنند و هیچ خدماتی ارائه نمی‌دهند.

هفته‌ای یک بار ملاقات با روان پزشک

سرای سالمندان بعدی در بولوار پیروزی است. سرایی که به ادعای مسئول پذیرشش یکی از سرا‌های سالمندان وی آی پی این بولوار است به همین دلیل نرخ ماهانه برای پذیرش ۱۵ میلیون تومان بیان می‌شود.

مسئول پذیرش این سرای سالمندان در پاسخ به سؤال ما در مورد هزینه نگهداری می‌گوید: عدد ماهانه پذیرش سالمند به شرط این است که سالمند توانایی این را داشته باشد که همه امور خودش را انجام دهد از ۲۰ میلیون تومان آغاز می‌شود. این عدد برای اتاق‌های وی آی پی ما به ۲۵ تا ۳۰ میلیون تومان می‌رسد.

از این مسئول در خصوص ویژگی‌های اتاق‌های خاص مرکزشان سؤال می‌کنم که می‌افزاید: افرادی که اتاق‌های ویژه ما را می‌خواهند از شرایط و خدمات ویژه‌ای نیز برخوردار خواهند بود به عنوان مثال این نوع سالمندان هفته‌ای یک بار ملاقات با روان پزشک دارند. هفته‌ای چهاربار خدمات فیزیوتراپی دارند. هفته‌ای یک بار طبخ غذای دلخواه دارند (البته به شرط تأیید پزشکی که ویزیتشان می‌کند) برنامه‌های مدون پزشکی برایشان ترتیب داده می‌شود که غربال و چکاپ شوند.

هزینه‌های جانبی با خانواده هاست

مقصد بعدی ما سرای سالمندانی در خیابان دانشگاه است که گلایه شهروند را به دنبال داشت، مرکزی که شهروند از نوع تغذیه و خدمات توان بخشی و موضوعات بهداشتی آنجا گلایه داشت. وقتی به سراغ متصدی پذیرش این مرکز می‌رویم تا شرایط پذیرش و خدمت رسانی را از وی جویا شویم. این متصدی توضیح می‌دهد: کف ماهانه پذیرش سالمند در مرکز ما ۱۰ میلیون تومان است.

این عدد فقط برای پذیرش است و شما برای هزینه‌های دیگری مانند تهیه پوشک و اقلام بهداشتی مورد نیاز وی، باید جداگانه هزینه کنید. در مورد نحوه شست وشو و وضعیت بهداشت خود سالمندان و وسایل آن‌ها سؤال می‌پرسم که بیان می‌کند: ما تقریبا هر روز ملافه‌های سالمندان را برای شست وشو تعویض می‌کنیم. حمام سالمندان بر اساس میزان نیازشان انجام می‌شود. اما ارائه خدمات غذایی سالمند عمدتا رژیمی و به استناد تجویزی است که پزشک معالج سالمند ارائه می‌دهد.

وقتی سرا‌های سالمندی لاکچری می‌شود

برای پیگیری موضوع نرخ‌های متفاوت دریافت هزینه از سوی مراکز نگهداری سالمندان به سراغ معاون توان بخشی اداره کل بهزیستی خراسان رضوی می‌رویم. حمیدرضا علیزاده در این باره و در پاسخ به گلایه شهروندان می‌گوید: نظارت‌های ما از مراکز نگهداری سالمندان در چند بخش شهرستانی، نظارت عالیه استانی و نظارت بازرسی و حراست خود سازمان و نظارت کشوری سطح بندی می‌شود که به طور مرتب همه این نظارت‌ها در حال اجراست. او می‌افزاید: شهروندان گلایه خود را از مراکز مد نظر به ما اطلاع دهند، ما از تذکر شروع می‌کنیم و در صورت بروز و تکرار خطا، پیگیری ما به مراحل بالاتر می‌رسد و در صورتی که خطای مرکز تکرار شود، مرکز را تعطیل خواهیم کرد.

به اطلاع شهروندان می‌رسانیم در عین حال تمامی مراکز ما خصوصی هستند و شهروندان می‌توانند در صورت نارضایتی سالمند را به مرکز دیگری ببرند. معاون توان بخشی اداره کل بهزیستی خراسان رضوی ادامه می‌دهد: سطح خدمات مراکز متفاوت است و بسته به نوع خدمات مبلغ دریافتی نیز متفاوت است برخی مراکز همه نوع خدمات ارائه می‌دهند. نکته قابل ذکر این است که به عنوان مثال اگر سالمندی نیاز به پوشک دارد، هزینه این پوشک را باید خود خانواده تأمین کند.

علیزاده در پاسخ به سؤال دیگر ما مبنی بر اینکه استاندارد برخی خدمات توان بخشی مانند فیزیوتراپی در مراکز چه تعداد است نیز بیان می‌کند: استاندارد ما دو بار در هفته فیزیوتراپی رایگان در مرکز است. اگر سالمندی بیشتر از دو بار نیاز به فیزیوتراپی دارد باید مابه التفاوت هزینه را پرداخت کند.

معاون توان بخشی اداره کل بهزیستی خراسان رضوی اظهار می‌کند: شهروندان در نظر بگیرند که خدماتی که به یک سالمند ارائه می‌شود با فرد عادی فرق دارد. درمورد تغذیه سالمندان تاکنون گزارشی مبنی بر تغذیه نامناسب در سرا‌های سالمندان به دست ما نرسیده است، اما اگر مواردی به دست ما برسد، اداره شهرستان مشهد وارد عمل می‌شود و نظارت می‌کند در صورت تأیید ادعای شهروندان مرکز مزبور ابتدا تذکر می‌گیرد تا ظرف پانزده روز مشکل را رفع کند. در مراحل بعدی اخطار اول و اخطار دوم خواهد بود و چنانچه مشکل یا مسئله هنوز در مرکز برطرف نشود آن مرکز تعطیل خواهد شد.

او در پاسخ به مطالبه پیگیری شهروند  در ارتباط با تحریریه صدای مردم از وضعیت یکی از مراکز نگهداری سالمندان،  می‌گوید: این موضوع را شهروند به ما انعکاس نداده است با این همه ما با ثبت آدرس مد نظر شهروند، ارزیابی و بازرسی‌های مرحله‌ای خود را از این مرکز مشخص آغاز کردیم.

معاون توان بخشی اداره کل بهزیستی خراسان رضوی در پاسخ به اینکه چرا مبلغ دریافتی سرا‌های سالمندان از خانواده‌ها متفاوت است، می‌گوید: این عدد بستگی دارد به اینکه خانواده چه خدماتی از مرکز بخواهد، مبلغ عمدتا توافقی بوده و بر اساس نوع خدمات و اینکه سالمند قرار است در سوییت اسکان داده شود یا اتاق و سایر موارد تعریف می‌شود. در عین حال اگر دریافتی‌ها خارج از عرف باشد شهروندان می‌توانند موارد را با ذکر مستندات به ما ارجاع دهند.

علیزاده بیان می‌کند: در استان خراسان رضوی ۴۰ مرکز نگهداری از سالمندان داریم که از این ۴۰ مرکز، ۲۰ مرکز در سطح شهر مشهد قرار دارد و مابقی در سطح استان پراکنده شده است. بالغ بر ۱۶۲۰ سالمند در مراکز زیر پوشش بهزیستی در حال نگهداری هستند که از این تعداد حدود ۷۴۰ نفر در مشهدقرار دارند.

منبع : شهرآرا

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *