دکتر غلامرضا گل محمدی در آیین گرامیداشت روز ملی گندم و نان در مشهد افزود: نان، غذای اصلی مردم ایران است و همه به اهمیت راهبردی آن آگاهند و تامین گندم و نان روزانه مردم از ارکان امنیت غذایی پایدار و سالم است که دولت در این زمینه توجه لازم را دارد.
گل محمدی تصریح کرد: در حالی که وزارت جهاد کشاورزی متولی تامین امنیت و سلامت غذایی در حوزه تولیدات کشاورزی است سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به عنوان پشتوانه تصمیم ساز در این بخش محسوب میشود که با سابقه ای دیرین، اساس و پایه کار در این سازمان بر مبنای دانش بوده است.
رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به ابلاغ «سند دانش بنیان امنیت غذایی» در سال گذشته گفت: این سند به اصول «فراهمی، دسترسی، سلامت و مصرف و ثبات و پایداری» غذایی توجه دارد و بیش از ۸۰ درصد اجزای این سند در سازمان تحقیقات کشاورزی محقق میشود.
وی افزود: سند دانش بنیان امنیت غذایی با در نظر گرفتن چالشهای پیش رو از جمله ابر بحران آب تدوین شده است.
وی بیان کرد: سال گذشته ۷۷ رقم گیاهی در کشور توسط این سازمان معرفی شد که حدود ۱۰ رقم از این تعداد در حوزه گندم و غلات بود و با اقدامات انجام شده در برابر بیماری زنگ زرد و کم آبی مقاوم هستند.
وی با اشاره به این که تا پایان برنامه هفتم توسعه باید میزان تولیدات کشاورزی به ۱۶۰ میلیون تن در کشور برسد اظهار کرد : این هدف در حالی باید محقق شود که با وجود مشکلاتی مانند بحران آب، شوری مزارع و تغییرات اقلیمی، کار، بسیار سخت است .
رییس سازمان تحقیقات کشاورزی گفت: هم اکنون تولیدات بخش کشاورزی ۱۳۰ میلیون تن ثبت شده در حالی که در ابتدای انقلاب اسلامی ۲۵ میلیون تن بوده است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: سطح اراضی کشاورزی در کشور اکنون ۱۴ میلیون هکتار است که در سالهای پس از انقلاب چهار میلیون هکتار افزایش در این بخش تجربه شده است که نشان از افزایش بهره وری دارد.
وی ادامه داد: با کاهش ۱۰ درصدی در ضایعات بخش کشاورزی، می توان میزان تولیدات کشاورزی را در کشور به ۱۴۵ میلیون تن رساند.
در ادامه رییس سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی اظهار کرد: باید زنجیره پایدار تولید گندم و نان در کشور متحول شود تا شاهد حفظ گندم به عنوان یک کالای راهبردی باشیم.
مجید جعفری عنوان کرد: نان، اهمیت کلیدی در امنیت غذایی دارد و از شاخصه ها و مولفه های سلامت در جامعه بشری است و با توجه به این که در کشور ما ۵۰ درصد انرژی روزانه مردم از نان دریافت می شود بنابراین باید تمام حلقه های زنجیره نان را با نگاه ویژه بازنگری کرد.
جعفری تصریح کرد: از نظر تامین بذر مشکلی نداریم اما از این جنبه که کشاورزان را آگاه کنیم از کدام بذر را در کدام اقلیم استفاده کنند نیاز به تلاش بیشتری داریم.
جعفری تصریح کرد: در حوزه آبیاری با توجه به اینکه در اقلیم خشک و نیمه خشک قرار داریم و برای افزایش بهره وری و تداوم تولید به ویژه در گندم به عنوان مهمترین رکن امنیت غذایی و اقتصادی باید به سمت استفاده از روشهای نوین آبیاری برویم.
وی بیان کرد: در شیوه برداشت و نگهداری و ذخیره سازی نیز باید باید بازنگری کرد که مرکز تحقیقات کشاورزی در این زمینه مسوولیت دارد و در این زمینه آشنایی با فناوریهای روز و استفاده از شیوه های نوین ضرورت بالایی دارد .