• صفحه خانگی
  • >
  • اجتماعی
  • >
  • افزایش بی‌اساس شهریه دانشگاه آزاد و لزوم ورود رئیس‌جمهور به این مسئله

افزایش بی‌اساس شهریه دانشگاه آزاد و لزوم ورود رئیس‌جمهور به این مسئله

  • ۷ روز قبل
  • 0

چند روز گذشته بود که ویدئویی تحت عنوان اعتراض دانشجویان دانشگاه آزاد به افزایش شهریه رشته‌های پزشکی در فضای مجازی دست به دست شد. به سراغ دانشجویان که رفتیم، از افزایش بدون اطلاع و عجیب شهریه دانشگاه آزاد گله داشتند و اینکه هنوز انتخاب واحد انجام نشده است، اما تراز مالی بیشتر از ۱۰۰ میلیون تومان را باید پرداخت کنند. صدای اعتراض دانشجویان که کمی بلندتر شد، روابط عمومی دانشگاه آزاد بیانیه‌ای صادر کرد که فضای اعتراضی دانشجویان را ملتهب‌تر کرد.

دانشجویان می‌گفتند که کسی در انتظار پاسخ غیرمنطقی مسئولین دانشگاه آزاد نیست؛ چراکه پاسخ برای یک حرکت غیرمنطقی و ناعادلانه چیزی جز سوگیری تأیید نخواهد بود. یک ماه از ترم مهر گذشته و انتخاب واحد دانشجویان انجام نشده، اما شهریه‌های ثابت و متغیر در تراز مالی قید شده است! دانشگاه آزاد است یا دانشگاهی از ۷۷ دولت آزاد؟

از طرفی دانشجویان بر این عقیده‌اند که با هزینه دو،سه ترم رشته پزشکی در دانشگاه آزاد می‌توان مهاجرت کرد و در کشوری دیگر مشغول شد و تحصیل کرد که حضرت آقا در دیدار با نخبگان بر حفظ نخبگان در کشور تأکید کردند.

ما که عادت کرده‌ایم، همیشه چندسالی از فرمایشات مقام معظم رهبری عقب هستیم. تا درک کنیم و بدانیم باید چه کنیم، باز از فرمایشات بعدی حضرت آقا عقب می‌مانیم. ایشان در فرازی از بیانات خود بر مرجعیت علمی تأکید کردند، اما ما در کار دانشگاه‌های کشور وامانده‌ایم. دانشگاه آزادی که شاید بتوان گفت بیشترین تعداد دانشجو را دارد، برای هرچیزی به جز دانشجو ارزش قائل است.

در این راستا، با سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی به گفت‌وگو پرداختیم و احسان عظیمی‌راد در گفت‌وگو با شهرآرانیوز، در خصوص افزایش غیرمعقول رشته پزشکی دانشگاه آزاد، اظهار کرد: مشکل اصلی در خصوص اتفاقی که افتاده است، به ساختار نظارتی دانشگاه آزاد برمی‌گردد؛ وزارت علوم باید به عنوان یک دانشگاه، بر عملکرد دانشگاه آزاد نظارت داشته باشد، اما به علت رویکرد هیئت‌امنایی دانشگاه آزاد که از زمان مرحوم هاشمی رفسنجانی تاکنون وجود داشته، متأسفانه با وجود اینکه این دانشگاه از مراکز آموزش عالی محسوب می‌شود و باید زیر نظر وزارت علوم اداره شود و وزارت پاسخگو باشد، اما از سال‌ها قبل یک ساختار غول‌پیکر را ایجاد کردند که از ذیل وزارت علوم خارج شده است.

افزایش شهریه دانشگاه آزاد خلاف ضوابط مرسوم دانشگاه‌هاست

وی با بیان اینکه یکی از درخواست‌های ما از وزارت علوم دولت چهاردهم این بود که دانشگاه آزاد تحت نظر این وزارت قرار بگیرد، گفت: شهریه دانشگاه آزاد ناعادلانه افزایش پیدا کرده و خلاف ضوابط مرسوم دانشگاه‌های کشور است. دانشگاه غیرانتفاعی افزایش شهریه بیست،سی‌درصدی دارد و اینکه در دانشگاه آزاد، شاهد افزایش دویست‌درصدی هستیم، خلاف روند عرف دانشگاه‌هاست؛ ضمن اینکه دیر اطلاع‌رسانی کردند و باید دانشجویان با آگاهی انتخاب رشته می‌کردند که دومین حرکت ناعادلانه است.

نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: موضوع دانشگاه آزاد کاملاً اساسی است و این موضوع باید از پایه و اساس ریشه‌یابی و حل شود. کمیسیون آموزش به این موضوع ورود کرده است.

یک مشکل اساسی در شورای عالی انقلاب فرهنگی

عظیمی‌راد ادامه داد: مشکل اصلی در شورای عالی انقلاب فرهنگی است. دانشگاه آزاد یک مرکز آموزش عالی است؛ چرا شورای عالی انقلاب فرهنگی تماماً امور دانشگاه آزاد را مدیریت کند؟ اساس‌نامه دانشگاه آزاد، تغییرات و… در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب می‌شود. حتی اگر دانشجویان شکایتی داشته باشند، در هیئت‌هایی در شورا بررسی می‌شود؛ مگر شورای عالی انقلاب فرهنگی چنین نهادی است؟ شورا از وظیفه اصلی سیاست‌گذاری فرهنگی‌آموزشی خود فاصله گرفته و وارد جریانات این‌چنینی شده است که کمیسیون و مجلس هم نمی‌توانند بر آن موضوع ورود کنند.

لزوم ورود رئیس‌جمهور به موضوع افزایش شهریه دانشگاه آزاد

وی افزود: اکنون برای لغو مجوز افزایش شهریه باید شخص رئیس‌جمهور به عنوان رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی ورود کند. کمیسیون اصل ۹۰ مجلس نامه‌ای برای مدیریت دانشگاه آزاد ارسال کرد که پاسخگو باشد و اگر نتیجه قابل‌قبولی حاصل نشود، کمیسیون اصل ۹۰ می‌تواند به قوه‌قضائیه ارجاع دهد؛ یعنی اگر پاسخ دانشگاه آزاد قانع‌کننده نبود و اصلاح انجام نشد، کمیسیون اصل ۹۰ می‌‍تواند موضوع را به عنوان تخلف به قوه‌قضائیه ارسال کند.

سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی ادامه داد: آقای تهرانچی را طی هفته جاری به کمیسیون آموزش دعوت خواهیم کرد که پاسخ دهد که با چه رویکردی و با چه منطقی شهریه افزایش پیدا کرده است.

عظیمی‌راد تأکید کرد: با اینکه شعار می‌دهیم که از مهاجرت نخبگان جلوگیری کنیم، اما عملاً با انجام کار‌های این‌چنینی، بنیان اعتماد را از بین می‌بریم.

دانشگاه آزاد به بهانه کسری بودجه، سراغ افزایش شهریه دانشجویان می‌رود

همچنین عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در گفت‌وگو با خبرنگار شهرآرانیوز با اشاره به افزایش شهریه رشته‌های پزشکی در دانشگاه آزاد اسلامی، گفت: افزایش چشمگیر و سرسام‌آور رشته‌های پزشکی در دانشگاه آزاد اسلامی ظلم در حق دانشجویان و خانواده‌های آن‌هاست که در ادامه راه باید بین ادامه تحصیل یا ترک تحصیل یکی را انتخاب کنند.

علی خضریان افزود: دانشگاه آزاد اسلامی بدون اطلاع قبلی شهریه برخی رشته‌ها را تا سه برابر زیاد کرده و به کسی هم پاسخگو نیست. ممکن است دانشگاه آزاد ادعا کند هزینه‌های آموزش پزشکی زیاد است و مجبوریم هزینه‌ها را از دانشجویان اخذ کنیم. حتی اگر در این زمینه حق هم با دانشگاه آزاد باشد، این دانشگاه می‌بایست قبل از شروع ترم و در هنگام ثبت‌نام هزینه تحصیل را به اطلاع داوطلبین می‌رساند. نه اینکه دانشجویان را در عمل انجام‌شده قرار دهد. دانشگاه آزاد حتی می‌توانست برای رعایت حال دانشجویان به صورت پلکانی هزینه تحصیل در رشته‌های پزشکی را واقعی‌تر کند؛ اما افزایش سه‌برابری طبیعتاً برای هر قشری مشقت‌آفرین است.

وی وضعیت فعلی دانشگاه آزاد را ناشی از نبود نظارت بر عملکرد این دانشگاه دانست و گفت: دانشگاه آزاد اسلامی بعد از گذشت ۳۸ سال از تأسیس آن، همچنان از نبود نظارت رنج می‌برد؛ لذا تا وقتی نظارتی بر عملکرد دانشگاه آزاد نباشد و عملکرد مالی این دانشگاه شفاف نشود، شرایط به همین منوال باقی می‌ماند و دانشگاه آزاد به بهانه کسری بودجه سراغ افزایش شهریه دانشجویان می‌رود.

هیچ نهادی بر حوزه مالی دانشگاه آزاد نظارت ندارد

عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس اضافه کرد: وضعیت دانشگاه آزاد به گونه‌ای است که هیچ فردی از جزئیات بودجه مصوب هیئت‌امنا و نتایج حسابرسی این دانشگاه اطلاعی نداشته و اساساً هیچ نهادی در حوزه مالی بر این دانشگاه نظارت ندارد؛ به عنوان مثال بر اساس بند ک ماده ۱۲ اساس‌نامه اصلاحی دانشگاه آزاد اسلامی، میزان شهریه این دانشگاه حسب مورد باید به تصویب وزارت علوم یا بهداشت برسد. متأسفانه در هیچ سالی تاکنون وزارتین مربوطه میزان شهریه این دانشگاه را تصویب نکرده‌اند و از این وظیفه قانونی خود شانه خالی کرده‌اند.

خضریان ادامه داد: اگر سازوکار شکایت از بخش‌نامه شهریه دانشگاه آزاد فراهم بود، دانشجویان می‌توانستند با مراجعه به مرجع صالح قضایی از دانشگاه آزاد به دلیل به‌تصویب‌نرساندن شهریه در وزارت علوم یا بهداشت شکایت کنند، اما متأسفانه سازوکار‌های نظارتی بر این دانشگاه حاکم نیست.

این نماینده مجلس با اشاره به طرح سامان‌دهی نظارت بر دانشگاه آزاد اسلامی گفت: با توجه به چنین مشکلاتی، طرح سامان‌دهی نظارت بر دانشگاه آزاد در مجلس دوازدهم به جریان افتاد که در صورت تصویب آن، سامانه شفافیت مالی در این دانشگاه راه‌اندازی شده تا مردم در جریان این موضوع قرار گیرند که مدیران و مسئولان این دانشگاه چقدر حقوق می‌گیرند و شهریه‌ها صرف چه اموری می‌شود و در صورت لزوم بتوانند تصمیمات غیرقانونی این دانشگاه را ابطال کنند.

منبع : شهرآرا

 

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *