تکمیل نشدن شبکه جمع آوری فاضلاب مشهد و ظرفیت پایین تصفیه خانه ها عاملی مهم در تخلیه فاضلاب در کشف رود است
گره کمبود اعتبار برای تکمیل شبکه جمع آوری فاضلاب مشهد و تصفیه خانه ها باز هم بر گردن کشف رود حلقه انداخته است، ۱۵ درصد باقی مانده از طرح تکمیل اجرای شبکه جمع آوری فاضلاب مشهد لنگِ اعتباراتی است که در سال جاری هنوز تخصیص پیدا نکرده، همچنین درحالی که تکمیل شبکه فاضلاب مشهد نیازمند ۳ هزار میلیارد تومان اعتبار است، سال گذشته تنها ۸ میلیارد تومان برای این منظور تخصیص پیدا کرده است؛ میزانی که معاون بهره برداری و توسعه شرکت آبوفاضلاب مشهد آن را شوخی و خنده می داند! ماجرای زیان های اعتبارات ناچیز و قطره چکانی به همین جا ختم نمی شود، چراکه این مسئله منجر شده است که تکمیل احداث تصفیه خانه ها از پیشرفت کمتری نسبت به شبکه فاضلاب برخوردار باشد؛ موضوعی که در هر شبانه روز منجر به راهی شدن حدود ۵۰ هزار مترمکعب فاضلاب، مازاد از ظرفیت تصفیه خانه های مشهد به سینه کشف رود می شود.
یکی از موارد اصلی دخیل در این فاجعه، تکمیل نشدن شبکه جمع آوری فاضلاب یا همان «اگو» است، روزنامه خراسان ۶ خرداد سال گذشته گزارشی با عنوان «تکمیل اگوی مشهد پشت سد اعتبارات» منتشر کرد و در آن به مشکلات کمبود اعتبار برای تکمیل شبکه فاضلاب پرداخت.
برنامه ۴ ساله برای اجرای کل شبکه فاضلاب مشهد
مهدی حاجیآبادی، معاون بهره برداری و توسعه شرکت آبوفاضلاب مشهد در پاسخ به این سوال که چه میزان از شبکه جمع آوری فاضلاب مشهد تکمیل نشده است می گوید: در شرایط حاضر نیاز به ۴ هزار و ۳۰۰ کیلومتر شبکه فاضلاب است. البته حدود ۸۵ درصد یعنی نزدیک به ۳ هزار و ۶۵۰ کیلومتر از شبکه فاضلاب اجرا شده و در حال بهره برداری است.
وی در پاسخ به این سوال که چه مشکلاتی بر سرراه اجرای کامل این طرح وجود دارد، اظهار می کند: بخشی مربوط به بحث های اعتباری است و بخشی هم به این مربوط می شود که مناطقی مثل پنج تن، طبرسی، رسالت و… تقریبا شمال شرق مشهد با توجه به توپوگرافی منطقه به هیچ کدام از پنج تصفیه خانه ها سوار نمی شود.
وی می افزاید: عملیات اجرایی تصفیه خانه طبرسی شمالی تقریبا از سال گذشته شروع شده است و شبکه جمع آوری آن مناطق باید به سمت این تصفیه خانه هدایت شود. وی تصریح می کند: برنامه داریم در برنامه ۴ ساله این ۱۵ درصد باقی مانده را که حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ کیلومتر شبکه فاضلاب می شود، تکمیل کنیم.
بهره برداری از ۵۸ کیلومتر شبکه فاضلاب؛ ۵ تا ۶ ماه دیگر
معاون بهره برداری و توسعه شرکت آبوفاضلاب مشهد با اشاره خبرنگار خراسان به گزارش «تکمیل اگوی مشهد پشت سد اعتبارات» که در ۶ خرداد سال گذشته منتشر شده بود، در پاسخ به این سوال که با گذشت حدود یک سال چرا آمار مربوط به تکمیل فاضلاب تغییری نکرده است، می گوید: ما در سال ۱۴۰۲ میزان ۵۸ کیلومتر شبکه اجرا کردیم، اما هنوز به بهره برداری نرسیده است. من به شما گفتم ۳ هزار و ۶۵۰ کیلومتر در حال بهره برداری داریم. امسال سعی می کنیم ۵ تا ۶ ماه دیگر این میزان (۵۸ کیلومتر) به بهره برداری برسد. وی می افزاید: عمده مناطق باقی مانده مربوط به مناطق شمال شرق مشهد، مناطق طبرسی شمالی، بخشی از پنج تن، بخشی از مهر مادر، بخشی از منطقه ثامن و… است. حاجی آبادی در پاسخ به این سوال که با توجه به این که سال گذشته قرار بوده ۱۰۰ کیلومتر از شبکه را اجرا کنید، چرا این کار محقق نشده است؟ می گوید: نه اعتبارات عمرانی آمد و نه آن ۵۰ درصدی که بازآفرینی قولش را داده بود. ۵۰ درصدی را که سهم ما بود، اجرا کردیم.
اعتبارات ناچیز برای اجرای شبکه فاضلاب
حاجی آبادی در پاسخ به این سوال که اجرای باقی مانده شبکه فاضلاب مشهد چه میزان اعتبار نیاز دارد، بیان می کند: تقریبا به ۳ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که از این میزان فعلا تخصیصی نداده اند. اعتبار سال ۱۴۰۳ که نیامده است، در سال ۱۴۰۲ هم کلا ۸ میلیارد تومان مصوب شد که هنوز تخصیص نداده اند و این ۸ میلیارد تومان در مقابل ۳ هزار میلیارد تومان شوخی و خنده محسوب می شود. وی تصریح می کند: البته ظرفیت تصفیه خانه ها را هم باید به همان میزان بالا ببریم. در مشهد ۵ تصفیه خانه داریم که ظرفیت اجرای این تصفیه خانه ها درمجموع ۲۶۳ هزار مترمکعب در شبانه روز است. خوشبختانه همزمان سه تصفیه خانه هم در حال اجرا داریم. یک تصفیه خانه به ظرفیت ۵۰ هزار مترمکعب در شبانه روز مربوط به پرکندآباد ۲ است که درحال بهره برداری آزمایشی است . تصفیه خانه های شماره ۷ و طبرسی شمالی را هم در حال اجرا داریم. تصفیه خانه طبرسی شمالی به ظرفیت ۷۰ هزار مترمکعب در شبانه روز است که طبق برنامه ریزی های انجام شده در سال ۱۴۰۴ وارد مدار خواهد شد. تصفیه خانه شماره ۷ نیز از اواخر سال گذشته اجرای آن شروع شده و انتهای ۱۴۰۴ یا ابتدای سال ۱۴۰۵ وارد مدار خواهد شد.
حاجی آبادی در پاسخ به این سوال که آیا اعتبار لازم برای تصفیه خانه خین عرب تخصیص پیدا کرد یا خیر، می گوید: اعتبار برای تصفیه خانه خین عرب ۲ جزو مصوبات سفر اول ریاست جمهوری است. مناقصه آن برگزار و پیمانکار آن مشخص شده است. اعتبار آن از محل فاینانس خارجی یعنی چین است. بانک مرکزی هنوز تاییدیه آن را به ما نداده است و آخرین مکاتبه ای که کرده این است که ارز برای چنین تصفیه خانه ای نداریم و محل ردیف اعتباری آن را عوض کنید.
حاجی آبادی می افزاید: شبکه فاضلاب حدود ۸۵درصد پیشرفت دارد، اما مرتبط با شبکه ای که اجرا کردیم، تصفیه خانه های ما از پیشرفت کمتری برخوردارند. اگر ۱۵ درصد باقی مانده شبکه فاضلاب در مشهد تمام شود، همه سیفون ها وصل شود و همه مردم هم از آن استفاده کنند، حدود ۵۰۰ هزار مترمکعب در شبانه روز فاضلاب خواهیم داشت.
وی در پاسخ به این سوال که هم اکنون چه مقدار فاضلاب جمع آوری می شود، می گوید: چیزی حدود ۲۷۰ تا ۲۸۰ هزار مترمکعب در شبانه روز فاضلاب جمع آوری می کنیم که نزدیک ۲۵۰ هزار مترمکعب آن تصفیه می شود. همین الان چیزی حدود ۵۰ هزار مترمکعب مازاد از ظرفیت تصفیه خانه های ماست که وارد کشف رود می شود.
منبع : خراسان